logo

•• Druhy skladov potravín ••
 

Spôsob skladovania potravín ovplyvňuje ich zdravotnú nezávadnosť a kvalitu. Pri nevhodnom skladovaní môže dôjsť k znehodnoteniu potravín (ekonomické straty) a zmenám, ktoré môžu viesť ku vzniku radu alimentárnych nákaz.

Medzi hlavné faktory, ktoré počas skladovania ovplyvňujú zdravotnú nezávadnosť a kvalitu potravín, patria:
• teplota vzduchu,
• vlhkosť vzduchu,
• spôsob uloženia a čistota skladových priestorov.

Sklady delíme takto:
Suchý sklad s teplotou spravidla okolo 18°C až 24°C. Slúžia na skladovanie suchého tovaru - múka, soľ, cukor, olej, strukoviny, ryža, ocot, koreniny, konzervy, a pod.

Chladný sklad - jedná sa sklady v pivničných priestoroch, kde sa udržuje prirodzene nízka teplota. Slúži na skladovanie ovocia a zeleniny, zemiakov a pod.  Pretože v týchto skladoch sa prirodzene udržuje aj vysoká vlhkosť vzduchu, musia byť dobre vetrané.

Chladený  sklad - jedná sa o chladničky a chladiace boxy s teplotou spravidla do 10°C v závislosti na druhu skladovanej potraviny. Slúži na skladovanie všetkých potravín, ktoré sa pri vyšších teplotách rýchlo kazia, napr. mäsové výrobky, mliečne výrobky, tuky, šaláty, cestá, vajcia a pod.

Mraziarenský sklad - jedná sa o mrazničky a mraziace boxy s teplotou spravidla v rozmedzí -18°C až -22°C v závislosti na druhu skladovanej potraviny. Používajú sa na dlhodobejšie skladovanie všetkých surovín, ktoré sa do zariadenia už dostali v zmrazenom stave.
 

 

 

PRIHLÁSENIE
novinky
17.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, ďakujeme všetkým aktívnym školám za účasť a gratulujeme ví...
02.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, tešíme sa z množstva súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do akt...
28.10.2023
Ďakujeme za všetky aktivity, ktoré ste počas XI. ročníka Týždňa Hovorme o jedla spoločne na školách pripravili a z...
16.10.2023
Pár fotografií z dnešnej tlačovej besedy k zahájeniu XI. ročníka týždňa Hovorme o jedle, ktorá sa uskutočnila na ...